Ga naar de inhoud

“Scylla staat voor de veelzijdigheid van theater, zowel vóór als achter de schermen.”

Scylla Theaterproducties

Scylla is ontstaan in 2009 toen Yuri Nikerk de theatergroep oprichtte in het kader van zijn afstuderen aan de regisseursopleiding.

In 2014 werd de groep nieuw leven ingeblazen met een uitgebreid bestuur. In de jaren hierna maakte Scylla meerdere producties in het Zoetermeerse Kwadranttheater in samenwerking met Greg & Baud Productions. 

Sinds 2018 is Scylla een zelfstandige stichting en maken wij theater op verschillende locaties in en om Zoetermeer. 

Tevens geeft Scylla vorm aan Het Orakel, een werktheatergroep voor spelers met en zonder ervaring. Het Orakel is toegankelijk voor iedereen en werkt in seizoenen, waarbij producties en workshops elkaar afwisselen. 

Wie was Scylla?

Toen Odysseus in het oude Griekenland zijn terugtocht over zee naar Ithaka maakte, na zijn overwinning in Troje, kwam hij voor een onmogelijke opgave. Om zijn weg te vervolgen moest hij een weg kiezen langs één van de twee monsters die tegenover elkaar huisden: Scylla en Charybdis. Hij koos ervoor om langs Scylla te varen. Dat kostte hem zijn complete bemanning. Odysseus zelf overleefde maar ternauwernood.

Bij Scylla Theaterproducties staat Scylla met haar zeven koppen voor de veelzijdigheid van theater. Hiermee worden niet alleen de verschillende disciplines (regie, spel, grime, decor, techniek, kleding en productie) bedoeld, maar ook de manier waarop Scylla te werk gaat. Haar acht koppen staan voor verschillende manieren en perspectieven om een stuk mee te benaderen.

Scylla was ooit een knappe nimf, maar werd door de godin Circe veranderd in een achtkoppig zeemonster. Ook deze symboliek komt bij Scylla Theaterproducties naar voren: hoe lelijk de buitenkant ook kan zijn, er zit altijd wel ergens iets moois van binnen. Hierbij geldt uiteraard ook het omgekeerde: hoe mooi iets ook kan lijken, er kan altijd iets kwaads van binnen zitten…

Verwacht van Scylla geen mededogen of een makkelijk passeren. U zult altijd iets bijzonders te zien krijgen, hier deel van uit maken of meemaken. Scylla staat voor de uitdaging om het monster te overwinnen. Elke keer weer…

Reliëf van Scylla (bron)